Zalewajkę z Rogowa gotowano już we wczesnych latach po II wojnie światowej. W latach 40. ubiegłego wieku w Rogowie osiedlili się osiedleńcy z Polski centralnej (pow. piotrowski, woj. łódzkie), woj. świętokrzyskiego, woj. podkarpackiego oraz z tzw. Kresów wschodnich.
Jak w 1947 roku przyjechali tu dziadkowie i ojcowie to poznaliśmy zalewajkę – mówi Wioletta Zientek, mieszkanka Rogowa. Mama się nauczyła od sąsiadów z centralnej Polski, a ja od mamy. Tutaj większość mieszkańców pochodzi z łódzkiego, z Piotrkowa i oni ją przywieźli”. Obecnie nadal zupa ta jest stale obecna w jadłospisie mieszkańców Rogowa. Jest posiłkiem, który funkcjonuje jako element integracyjny wśród mieszkańców.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?