MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych,...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Mak

Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych, przede wszystkim wapnia, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B, białka i przeciwutleniaczy, w tym związków poprawiających lipidogram krwi, oraz działających podobnie zdrowych tłuszczów. Aby składniki te były przyswajalne, nasiona muszą być zmielone – właśnie tak, jak w makowcu (czy też makowniku), kutii lub kluskach z makiem. Choć są to desery bardzo słodkie, mała porcja z pewnością wzbogaci jadłospis pod względem odżywczym.

Zobacz również

Przebadana Zatoka Gdańska pod budowę terminalu FSRU

NOWE
Przebadana Zatoka Gdańska pod budowę terminalu FSRU

Wojewoda podlaski wyróżnił ratowników wodnych w dniu ich święta

NOWE
Wojewoda podlaski wyróżnił ratowników wodnych w dniu ich święta

Polecamy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik