Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Złocieńcu? Odkryj wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Złocieńcu?
Gdzie pójść na lody w Złocieńcu? jenifoto
Dowiedz się, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Złocieńcu. Wakacyjny czas z pewnością większości z nas kojarzy się z lodami. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Złocieńcu.

Spis treści

Lodziarnie w Złocieńcu

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Złocieńcu

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Złocieńcu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Złocieńcu?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

Po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce rozwinęła się, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na wafle lub andruty. Oferowane wówczas smaki nie były zbyt wyszukane. Zazwyczaj były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z upływem czasu powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zlocieniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto